Kriminella använder barn...

Kriminella använder barn

Veckans nummer Publicerad: 2014-02-27 16:36

Med hjälp av hot och belöningar har en gruppkriminella i Vårberg i Stockholm fått barn och ungdomar att langa knark. I ett fall användes en åttaåring som kurir.

Uppemot 40 barn och ungdomar i åldrarna  12–20 år används som knarkkurirer av en grupp kriminella män i 20–25-årsåldern visar en kartläggning som polisen i Skärholmen gjort. Upprinnelsen var att polisen förra året fick signaler om att det pågick en knarkhandel utöver ”det vanliga” i Vårberg i sydvästra Stockholm.

Godis och pengar

– Det som fick bägaren att rinna över var när vi i somras träffade på en åttaårig grabb med narkotika på sig vid två tillfällen, då började vi titta närmare på hur utbrett och allvarligt det är, säger Jonny Petersson, närpolischef i Skärholmen.

Hot och belöningar, om godis, mindre summor pengar eller narkotika, har använts för att få yngre att ställa upp.

– En del ser upp till de här kriminella och en del är jätterädda för dem. Oavsett vilket det är blir man i en del fall hotade, man får kanske leverera en påse cannabis några gånger, sedan när du inte vill vara med längre blir du hotad med stryk eller att du ska anmälas till polisen, säger Petersson.

Läs mer i Hemmets Vän nr 9 – 2014

 

28 feb 2014


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)