Hamas välkomnas av EU

 

Publicerad: 5 maj 2014

Hamas vill införa sharia-lagar, har som mål att utplåna Israel och förnekar Förintelsen. Organisationen hyllar våld, avfärdar förhandlingar och har förvandlat Gaza till en hårdför fundamentalistisk enpartistat som avskaffat såväl demokrati och yttrandefrihet som religionsfrihet.

Nu välkomnar EU att terrorstämplade Hamas blir en del av den palestinska myndigheten.

De konkurrerande palestinska organisationerna Hamas och Fatah skrev under ett samarbetsavtal i onsdags förra veckan, efter en nära sju år lång konflikt.
Överenskommelsen innebär att en gemensam interimsregering ska bildas inom fem veckor och allmänna val hållas inom ett halvår.
Hamas premiärminister Ismail Haniyeh i Gaza sade till journalister att han var ”glad över att kunna deklarera ett slut på den interna splittringen mellan palestinier”, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.
Israel drog sig tillbaka från Gaza år 2005 och året därpå röstades Hamas till makten.  Som tack för förtroendet avskaffade den islamistiska organisationen demokratin och Gaza har sedan dess styrts som en hårdför fundamentalistisk enpartistat.
Hamas kontroversiella stadgar har gjort att rörelsen klassas som en terrororganisation av både USA och EU.

 

Utplåna Israel

Hamas stadgar slår fast att ”islam kommer att utplåna” Israel. Stadgarna beskriver även hur ”stenarna och träden ska säga: O Muslimer, o Abdulla, det är en jude bakom mig, kom och döda honom.”
Samtliga områden som i dag tillhör Israel anses egentligen tillhöra islam. Stadgarna slår också fast att fredliga lösningar och internationella konferenser står i strid med den Islamiska motståndsrörelsens principer: ”Det finns ingen lösning på den Palestinska frågan utom genom jihad. Initiativ, förslag och internationella konferenser är alla ett slöseri med tiden och fåfänga strävanden.”
Med hänvisning till ”Sions vises protokoll” – en antisemitisk förfalskning som påstås visa judarnas strävan efter världsherravälde – beskriver stadgarna Israel som en nazistisk invasion på muslimskt område.
Stagarna förklarar också Hamas ståndpunkt gentemot andra religioner: ”Det är en plikt för efterföljare av andra religioner att sluta att ifrågasätta Islams överhöghet i regionen.”
Hamas företrädare förnekar även nazisternas folkmord på judarna, vilket istället beskrivs som en lögn och ett påhitt av sionisterna.

 

Kan avsluta bistånd

USA har förvarnat om att man kan komma att avsluta sitt bistånd till de palestinska myndigheterna om Fatah och Hamas bildar en gemensam palestinsk regering, rapporterar Reuters. För att få fortsatt stöd måste den palestinska regeringen bland annat erkänna Israel.
EU ställde sig däremot försiktigt positiva till samarbetsavtalet, trots att Hamas står på EU:s terrorlista. 
Palestinsk försoning är ”viktig för sammanhållningen i en framtida palestinsk stat och för att nå en tvåstatslösning”, sade Michael Mann, talesman för EU:s utrikeschef Catherine Ashton i torsdags.
Israels premiärminister Benyamin Netanyahu deklarerade i sin tur att fredsförhandlingarna är avslutade när nu Hamas släpps in i den palestinska regeringen.

 

Dubbla budskap om Förintelsen

I måndags hölls den årliga minnesdagen för Förintelsens offer i Israel. Inför minnesdagen uttryckte den palestinske ledaren Mahmud Abbas att Förintelsen är ”det mest avskyvärda brottet” mot mänskligheten i modern tid och uttryckte sympati med de anhöriga till de judar som mördades i Förintelsen.
Uttalandet fick stor uppmärksamhet i västvärldens medier.
Uttalandet ska ses mot bakgrund av att Förintelsen gång på gång förnekas, minimeras och förvrängs av palestinska beslutsfattare och opinionsbildare.
Skolböcker som produceras av den palestinska myndigheten tar heller inte med Förintelsen när andra världskriget beskrivs.
Och för trettio år sedan, efter en studietid i Moskva, gav Mahmud Abbas ut en doktorsavhandling med tesen att nazister och sionister samarbetade om Förintelsen och att antalet dödade judar egentligen var betydligt färre än den moderna forskningens officiella siffror.
 

Dubbelmoral

Lisa Abramovich, generalsekreterare på Svensk Israelinformation, förundras över att västliga medier i stor utsträckning bortser från såväl karaktären på Hamas regim som organisationens uttalat Israel-fientliga stadgar.
- Palestinska uttalanden som kan tolkas som positiva mot Israel får stor uppmärksamhet, medan andra uttalanden som går i helt motsatt riktning förbigås helt. När israeliska företrädare sedan intervjuas är det ofta extremister som får utrymme, säger hon.
- Man bortser nog från dessa uppenbart odemokratiska kännetecken eftersom man ser palestinierna som den svagare parten i konflikten. Men bland världens länder står en stor majoritet på palestiniernas sida, där är Israel den svagare parten.

 

5 maj 2014


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)