Nybyggd kyrka sprängdes i Kina


kyrka

Kinesiska myndigheter har sprängt en stor kyrka i staden Wenzhou i provinsen Zhejiang. Kyrkan förstördes söndag morgon den 27 april trots massiva protester från tusentals kristna.

Sanjiang Christian Church och deras nybyggda kyrka, med plats för 4 000 personer, blev centrum för ett spänt dödläge efter att tusentals församlingsmedlemmar bildade en mänsklig sköld den 4 april i ett försök att rädda den nybyggda kyrkan från rivning. Trots vädjan och protester skingrades de troende av polis, varefter sprängningen genomfördes, skriver Charisma News.

International Christian Concern (ICC) rapporterar att kristna ledare också har gripits i olika städer i provinsen.

Lokala kristna i Wenzhou är “förkrossade” över nyheten om rivningen, och många fruktar att en ny omfattande kampanj för att förstöra kyrkor nu har börjat.

År 2000 förstördes hundratals kyrkor och tempel i hela provinsen Zhejiang av myndigheterna.

Enligt en ICC-källa tror man bland de lokala kristnaatt en upptrappning av förföljelse kan vänta runt hörnet. Ingen vet hur man ska möta denna utmaning, förutom att be.

Orsaken till varför kyrkan förstördes hade enligt uppgift sin upprinnelse i att en kommunistisk partisekreterare besökte området och menade att den nu förstörda kyrkans kors var för stort. Rivningen föregicks av protester från de kristna och kulminerade i att tusentals kristna samlades vid kyrkan som en mänsklig sköld, vilken sedan slogs sönder och skingrades av polis.

Kyrkbygget som kostat 4,8 miljoner dollar (3,5 miljoner euro) hade finansierats av församlingsmedlemmar.

– Många av oss offrade våra livsbesparingar för kyrkan, sade Li Xile, en av medlemmarna i församlingen.

– Endast diktaturer känner behov av att med våld krossa tillväxten av troende människor som fredligt vill utöva sin religiösa tro. Denna (söndag)morgon visade Kinas regering, tragiskt nog, att den bryr sig mycket lite om sina egna medborgares desperata vädjan, säger Ryan Morgan, regionchef för ICC i Östasien.

16 jun 2014


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)