Ryssfobi

Professor chockad över ryskt hot om tredje världskrig

Publicerad: 12 juni 2014

Sergej Markov, Putins personliga sändebud, anser att den svenska rysskräcken kan bidra till ett tredje världskrig. Tillsammans med Polen, Baltikum och Finland ligger Sverige enligt Markov i täten i Europa när det gäller russofobi. – Markovs uttalande är ett tecken på förföljelsemani och mindervärde, säger Kristian Gerner, historieprofessor vid Lunds universitet.

Samtidigt som diskussionen om ett medlemskap i Nato har börjat ta fart ordentligt både i Sverige och i Finland, kastar sig den politiska ledningen i Ryssland in i den finsk-svenska försvarsdebatten.
Det är i en intervju som publiceras parallellt i Svenska Dagbladet (SvD) och i finska Hufvudstadsbladet som Sergej Markov presenterar den ryska ledningens politiska världsbild.
Sveriges och Polens ”rysshat” förklarar Markov med gamla stormaktskomplex, medan russofobin i Lettland och Estland beskrivs som ett politiskt instrument.
Russofobin i Finland framställs som ”oförklarlig”, eftersom Finland har vunnit ekonomiskt på handeln med Ryssland.
Den ”monstruösa russofobi” som finska medier enligt Markov svämmar över av, har gjort att han inte längre läser översättningar av finländsk press.
”Det intresserar mig inte längre, lika lite som det intresserar mig att lyssna till vad alkoholister svamlar om i bussen” dundrar Markov.
 

Hotar med världskrig

Sverige och de baltiska länderna anklagas av Sergej Markov för att ha påverkat Finland i fel riktning.
”Det får helt enkelt räcka med att bete sig mot Ryssland som om vi vore lägre stående! Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man i tiderna såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället” varnade Sergej Markov i SvD-intervjun och exemplifierade russofobin med ”detta monstruösa ljugande om Ukraina”.
I den intervju som publiceras i Hufvudstadsbladet varnas Finland för att gå med i Nato:
– Om Finland vill gå med i Nato borde ni först ta er en funderare. Vill ni vara med och starta ett tredje världskrig? Antisemitismen startade andra världskriget, russofobin kan starta ett tredje, förklarar Sergej Markov.
 

Mindervärde

Kristian Gerner, professor i historia och expert på Öst- och Centraleuropa, blir chockad och negativt överraskad av den hätska tonen i intervjun.
– Uttalandet är ett tecken på förföljelsemani och mindervärde. De fiendebilder som målas upp av Sverige, Finland och Baltikum syftar till att härska och söndra. Samtidigt får detta agerande snarast en motsatt effekt: det framstår som en bisarr ståndpunkt som blir kontraproduktiv mot det syfte som avses, säger Kristian Gerner till Inblick.
Obama besökte Polen nyligen och lovade ökat militärt stöd. Samtidigt har EU ett allt större engagemang i den pågående krisen i Ukraina. Är det här en rysk reaktion på detta?
– Javisst, men uttalandet utgår från en starkt konspiratorisk världsbild. Omvärldens agerande tolkas genom detta mönster. Det finns ingen förståelse för det lidande som befolkningen i Polen, Baltikum och Ukraina upplevde under den sovjetiska ockupationen, betonar Kristian Gerner.
– Alla antihumana inslag från Sovjettiden är nu tillbaka, fortsätter han.
Finns det en risk för att Ryssland gör verklighet av sina hot om en upptrappad militär konflikt?
– Njae, jag hoppas inte att det är så. Jag har svårt att tänka mig att de ska angripa något Nato-land. Det stannar nog – förhoppningsvis – vid Ukraina.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se

14 jun 2014


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)