GENOM MIG ÄR DU SKAPAD,

GENOM MIG HAR DU EVIGT LIV.

ALLT ÄR  NU FULLBORDAT OCH KLART,

DIN PLATS ÄR FÖRBEREDD,

DET ÄR BARA EN SAK SOM FATTAS! 

OMVÄND DIG IFRÅN DINA SYNDER, 

TA EMOT MIG OCH ALLT DET JAG GJORT FÖR DIG.

JAG DOG, JUST FÖR DINA SYNDERS SKULL,

JUST, FÖR ATT RÄDDA DIG, JA!

                    JAG,

JESUS KRISTUS ÄLSKAR DIG SÅ OERHÖRT MYCKET, SÅ!

   KOM NU OCH FÖLJ MED!

             (Joh 3:16) 

      

        

        

Skolkrångel


Jonas Magnusson undervisar mellanstadieelever. Foto: Bibelsällskapet 

Bibeläventyret tillbakavisar kritik

I Umeå kritiseras en kommunal skola för att man använder sig av Bibeläventyret som lär ut Bibelns berättelser till årskurs 4 och 5. Det kränker religionsfriheten, menas det i en debattartikel.
– Vi hjälper skolan med den undervisning läroplanen säger att de ska genomföra, svarar Jonas Magnusson på Bibel­äventyret.

Det är Svenska bibelsällskapet som står bakom Bibeläventyret. Med hjälp av en pedagogik där man får använda alla sina sinnen så förmedlas Bibelns berättelser till skolelever. Över hela landet anlitas Bibeläventyret och det genomförs ungefär 1 500 Bibeläventyr per år.

– Det gör vi på ett objektivt sätt, varje bibeläventyrare har fått en licens utifrån att de lovat att inte evangelisera eller ens göra tillämpningar. Vi följer läroplanen och Skolverkets riktlinjer. Men läroplanen säger att barnen ska känna till Bibelns berättelser som ligger till grund för den västerländska kulturen, och det är vad vi hjälper till med, säger Jonas Magnusson, utvecklingsansvarig på Bibeläventyret.

Ändå får de kritik, och den kommer ifrån Lars Nilsson, företrädare för Humanisterna i Umeå, som i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren menar att Bibeläventyret på lokala Carlshöjdsskolan kränker ”barnens lagstadgade rätt till religionsfrihet i skolan”.

”Att Carlshöjdsskolan år efter år understödjer kyrkan och Bibelsällskapet med detta är mycket märkligt och beklagligt. Carlshöjdsskolans ledning borde snarast inse vikten av att religionsundervisning bör vara värdeneutral och att den bör skötas av utbildad lärare.”

Han anser också att föräldrar ”har rätt att protestera när målgruppen för kyrkans värvningsförsök och Bibelsällskapets propaganda utgörs av våra barn.”
Även tidigare har just Carls­höjds­­skolan anmälts för att ha använt sig av Bibeläventyret. Skolmyndigheter prövade då fallet men fann inte några skäl till kritik mot hur man arbetade.

Därefter har också materialet anpassats efter nya riktlinjer i skolan och expertis har tittat på Bibeläventyrets innehåll så att det är förenligt med skollagen.

– Vi tror likt Skolverket att religionsundervisningen är viktig i skolan och att den bör göras på ett intressant och innehållsrikt sätt. Därför vill vi vara med och hjälpa lärarna genom att erbjuda dem välutbildade, engagerade och pedagogiskt duktiga instruktörer inom detta ämne. säger Jonas Magnusson.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

9 feb 2014