Barnäktenskap

Nu aktualiseras barnäktenskapen

 VECKANS NUMMER Publicerad: 2014-05-22 16:13

 

Reaktionen på den islamiska terrorgruppen Boko Harams kidnappning av över 200 skolflickor i Nigeria har upprört en hel värld. Gruppen tänker sälja flickorna för 6 dollar styck och de hävdar att de har stöd i Koranen för detta. Tanken är att flickorna skall köpas av äldre män, som sedan kan gifta sig med dem. Politiker över hela världen har reagerat starkt över detta brott och bland andra USA:s presidentfru Michelle Obama har uttryckt sin bestörtning av avsky inför kidnappningen. Flera islamiska ledare har också fördömt Boko Harams agerande. England och USA har skickat specialstyrkor för att hjälpa till med sökandet efter och eventuellt fritagandet av dessa flickor. Franska ledare har också engagerat sig liksom kinesiska.

Nigerias regering och polis har kritiserats för passivitet och inkompetens, men presidenten Jonathan Goodluck har sagt att kidnappningen kommer att innebära slutet för terrorismen i Nigeria. Han har också antytt att regeringen kommer att söka samtal med Boko Haram för att få till stånd ett frisläppande av flickorna.

En annan händelse som också aktualiserat frågan om barnäktenskap är ett lagförslag i Irak, som går ut på att det skall bli lagligt att gifta bort nioåriga flickor. Nu är det förslaget lagt på is, men starka krafter arbetar både för att det skall stoppas och genomföras.

Barnäktenskap vanligt

Kidnappningen i Nigeria och lagförslaget i Irak aktualiserar frågan om kampen mot barnäktenskapen i världen. Enligt FN blev en av tre kvinnor i åldern 20–24 år bortgifta som flickor. Ungefär 12 procent av dem var gifta i 15-årsåldern. Om den nuvarande trenden fortsätter kommer 142 miljoner flickor runt om i världen att bli barnbrudar inom 10 år om inget görs. Det innebär 14,2 miljoner gifta flickor per år eller 37 000 gifta flickor per dag. År 2023 kommer 15,1 miljoner flickor om året vara gifta före sin 18-årsdag.

Läs mer i Hemmets Vän nr 21 – 2014

25 maj 2014


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)