Detta har fått många kristna att lämna landet – och enligt uppskattningar som Katolska kyrkan gjort rör det sig om 300 000 människor från olika samfund.

– De som lämnar är de mest välutbildade. Men deras investeringar behövs här, och då handlar det inte bara om pengar utan också deras energi och som kristna har de också en uppgift att vara missionärer i sitt eget samhälle, säger Rafic Greiche till den katolska nyhetsbyrån Catholic News Service.

Svårt att bekräfta

Det är dock svårt att få siffran bekräftad. Under hösten har människorättsgrupper i Egypten påstått att 100 000 kopter flytt landet, men även detta har ifrågasatts.

Greiche menar att de flesta som flyttar inte främst gör det därför att de blivit direkt utsatta, utan för att flykten i sig är det mest bekväma.

– Visst finns många som har giltiga skäl, men de flesta åker när det första problemet uppstår, säger han.

Sedan i augusti hävdar Grieche att våldet mot kristna har minskat och uppmanar de som tänker fly att ändra sitt beslut.

Politiskt våld

Samtidigt har en ny våg av våld de senaste veckorna dragit fram över Egypten – men då främst av politisk karaktär. En tioårig pojke och en man dödades i fredags i drabbningar mellan anhängare och motståndare till den avsatte presidenten Mursi. Ytterligare 15 personer skadades i olika delar av landet, uppgav hälsovårdsministeriet i slutet av förra veckan.